top of page

מהו ייפויי כוח מתמשך?

ייפויי כוח מתמשך הוא המסמך המשפטי החשוב ביותר שתערכו בימיי חייכם

ייפוי כח מתמשך, מסמך הבעת רצון והנחיות מקדימות למינוי אפוטרופוס.

 

בסוף שנת 2016 נכנסו לתוקפם תיקונים נרחבים בחוק הכשרות המשפטית והאפוטרופסות.

 

(להלן: "החוק"), ע"י הוספת פרקים וסעיפים חדשים בחוק: ייפוי כח מתמשך, מסמך הבעת רצון, הנחיות מקדימות לצורך מינוי אפוטרופוס ותומך בקבלת החלטות, וגרם לשינוי מבורך במוסד האפוטרופסות, כפי שהיה קיים עד אז במשך עשרות שנים.

לא מדובר בתיקון טכני, כי אם רפורמה - תיקון מהפכני הנובע משינויים בגישה ולפיה רצון האדם וכבודו הם נקודת המוצא הראויה להסתכלות על האדם ועל צרכיו, והרחבת האפשרויות העומדות בפני אדם (כולל בעלי מוגבלויות) לשליטה בעתידו, באמצעות עריכת מסמכים משפטיים מתאימים לפיהן יפעלו אם חלילה תיפגע כשירותו המשפטית.

גם ההגדרות בחוק השתנו: מ"חסוי" ל"אדם שמונה לו אפוטרופוס". אדם שכשרותו המשפטית נפגעה, הוגדר כ"מי שאינו מבין בדבר". השינוי בהגדרות אינו מצטמצם כדי הגדרה לשונית בלבד, אלא טומן בחובו תפיסה חברתית חדשה ומתקדמת בנוגע לאנשים עם מוגבלויות וזכויותיהם, צמצום שלילת חירותם, עד כמה שניתן, ושיתופם בקבלת החלטות הנוגעות אליהם.

פירוט הכלים המשפטיים החדשים שבתיקון לחוק:

  • ייפוי כח מתמשך - תחליף למינוי אפוטרופוס. מאפשר לאדם אפשרות לתכנן את עתידו ולמנות, בטרם נפגעה כשירותו המשפטית, מיופה כח שיוכל לקבל החלטות בנוגע לענייניו ולבצען, בהתאם להנחיות מקדימות.

  • מסמך הבעת רצון - מאפשר להורה של קטין (אפוטרופוס טבעי) או לאפוטרופוס על אדם אחר, להביע את רצונו מי יחליף אותו, אם לא יוכל להמשיך ולשמש כאפוטרופוס, ולקבוע הנחיות מתאימות למחליפו בתפקיד.

  • הנחיות מקדימות למינוי אפוטרופוס - מאפשר לאדם לתת הנחיות מקדימות למינוי אפוטרופוס ולבקש כי אדם מסויים ימונה לתפקיד. במידה ויהיה צורך במינוי, יהיה על בית המשפט לבחון את הבקשה.

  • תומך בקבלת החלטות - אדם שמסייע ומייעץ לאדם שכושרו לקבל החלטות לקוי. המינוי מסור לבית המשפט וייעשה במקרים בהם הכשירות המשפטית לקוייה חלקית.

  • ייפוי כח מתמשך - הכלי המשפטי הנפוץ ביותר מבין ארבעת הכלים המשפטיים הנ"ל, ועל כן אפרט לגביו במאמר זה הרחבה: 

  • הכלי של מינוי אפוטרופוס הולך ומפנה את מקומו לייפוי כח מתמשך - מסמך משפטי מתקדם הרבה יותר ותחליף ראוי למינוי אפוטרופוס. ייפוי כח מתמשך מאפשר לאדם (המכונה בחוק: "הממנה") לתכנן את עתידו, ולמנות, בטרם נפגעה כשירותו המשפטית - מיופה כח, שיהיה מוסמך לקבל החלטות ולפעול בשמו בתחומים: רכוש, אישי ורפואי, בהתאם להנחיות מקדימות והסמכות מתאימות. 

ייפויי הכח המתמשך ייכנס לתוקף כאשר יוגדר האדם כמי ש"אינו מבין בדבר", ויאפשר לממנה ולבני משפחתו התנהלות קלה ונוחה הרבה יותר מאשר הליך מינוי אפוטרופוס, השולל מעצם טיבו וטבעו את כשירותו המשפטית של האדם, ומצריך הליך משפטי שעשוי להיות ארוך ויקר ופיקוח של האפוטרופוס הכללי.

אם תשאלו אותי מתי העיתוי הטוב ביותר עבורכם לערוך ייפוי כח מתמשך? 

אשיב לכם: יום האתמול, שכבר חלף.

מרבית האנשים חוששים ונרתעים מלחשוב ולדון בנושא "כבד" כגון זה. גם אם אנו מבינים כי הנושא חשוב וראוי לבחינה ודיון מעמיקים, מנגנוני ההגנה של רובנו מנסים לאלץ אותנו לחשוב חיובי. עד מהרה ה"עננה", שגרמה המחשבה המלחיצה על הנושא של מה יקרה אם נהפוך למי ש"אינו מבין בדבר", מתפזרת ותופסים את מקומה מחשבות אחרות ושגרת היום יום.

אם תשאלו לדעתי, אסביר כי אומנם מדובר בנושא שלא תמיד נעים להעלות ולדון בו, אך כפי שבמהלך חיינו אנו נדרשים לעיתים לביצוע משימות שאינן נעימות לנו אך אין לנו ברירה אלא לבצען, כי להתעלמות מהן והזנחתן עשויות להיות תוצאות קשות (לדוגמה: נזיפה בילדינו, טיפול שיניים, בדיקות דם, תשלום קנס, הליך משפטי וכו'), כך גם מוטב שלא נזנח נושא חשוב כל כך והוא הדאגה לעתידנו ועתיד יקירנו, והסדרת כל מה שניתן מראש, כך שאם חלילה נהפוך ל"מי שאינו מבין בדבר" יהיה לנו פתרון משפטי קל ויעיל, שיאפשר לבני משפחתנו להתמודד בקלות רבה יותר עם המורכבות שיצר השינוי במצבנו, והאחריות שהוטלה עקב כך על בני משפחתנו. 

אנחנו יכולים לתכנן מראש דברים רבים בחיינו. אחד מהנושאים, בהם יכולת התכנון המוקדם שלנו כמעט ואיננה קיימת, הוא: האם, איך ומתי נהפוך למי ש"אינו מבין בדבר", לרוב יהיה זה עקב התרחשות אירוע דרמטי ולא צפוי.

אם התרחש אירוע מצער כנ"ל, וערכנו ייפוי כח מתמשך, מיופי הכח שמונו יפעילו עבורנו את המסמך ויפעלו בקלות, במהירות, ללא הליך משפטי, ללא הוצאות כספיות מיותרות, והכי חשוב: מיופיי הכח יידעו בדיוק מהם סמכויותיהם לפי ייפוי הכח וכיצד מצופה מהם לנהוג במצבים שונים. אך יהיה עליכם להיות אקטיביים ולערוך ייפוי כח מתמשך.

מי שלא דאג מראש ולא ערך ייפוי כח מתמשך והפך למי "שאינו מבין בדבר" יזדקק לאפוטרופוס: הליך משפטי יקר ומורכב, המצריך גם דיווחים ופיקוח מצד האפוטרופוס הכללי. האפוטרופוס יעשה כמיטב יכולתו, אך מאחר וההזדמנות לערוך ייפוי כח מתמשך כבר אבדה, לאפוטרופוס המיועד יהיה קשה ומורכב יותר לבצע את התפקיד.

   

לאור העובדה כי הבלתי צפוי אינו בשליטתנו ותוצאותיו עשויות להיות עגומות, אני ממליצה לכל אדם לדאוג לעצמו וליקיריו ולערוך ייפוי כח מתמשך.

אני ממליצה לכל אדם בגיר לדאוג לעצמו וליקיריו ולערוך ייפוי כח מתמשך - בדגש על:

  • בני הגיל השלישי - הנמצאים בסיכון גבוה יותר להפוך ל"מי שאינו מבין בדבר"

  • בעלי משפחות ובעלי עסקים - שאם יהפכו למי שאינו מבין בדבר ולא דאגו לייפוי כח מתמשך, הטרגדיה עבור בני משפחתם והתלויים בהם עלולה לגבות מהם מחיר אישי וכלכלי כבד מאוד. 

כאמור, ייפוי כח מתמשך הוא מסמך חדשני ומתקדם הנועד להחליף את הצורך בהליך המשפטי של מינוי אפוטרופוס, מאפשר לממנה לבחור את מיופי הכח שיפעלו עבורו, את הנושאים בהם הם יפעלו, ולהנחות אותם כיצד בדיוק הוא מעוניין שיפעלו עבורו. 

ייפוי כח מתמשך ייערך רק על ידי עורך דין שהוסמך לכך ע"י האפוטרופוס הכללי. 

תוכן המסמך יותאם לצרכי הממנה ב"תפירה אישית לפי מידתו", במטרה לאפשר למיופה הכח לפעול מטעם הממנה בקלות, ביעילות ובמהירות, מבלי שהדבר יצריך הוצאה כספית נוספת הכרוכה בניהול הליך משפטי למינוי אפוטרופוס. הפעלת ייפוי כח מתמשך מתבצעת באופן מקוון ופשוט ואורכת ימים ספורים (לעומת חודשים בהליך של מינוי אפוטרופוס). 

בשנת 2017 עברתי הכשרת עורכי דין לפי חוק הכשרות המשפטית והאפוטרופסות, ומאז צברתי נסיון רב בעריכת ייפויי כח מתמשכים רבים. 

אני מזמינה כל אחד ואחת מכם לדאוג לעתידו ולערוך ייפוי כח מתמשך.

לפרטים נוספים וקביעת פגישה, מוזמנים ליצור איתי קשר!

bottom of page